Avrupa Gurcistan’i Taniyacak


Bu yil yarismaya ilk kez katilan Gurcistan‘i temsil edecek Sopho ile sarkisi Visionary Dream ve Eurovision uzerine yaptigimiz cok ozel roportaj.

Merhaba Sopho! Turkiye’deki tum Eurovision severler adina senin sahsinda Gurcistan’a Eurovision’a hosgeldin diyoruz!

Onikipuan: Ilk sorum Gurcu ulusal secmeleriyle ilgili. Sana Gurcistan’i temsil etmen icin ne zaman teklif geldi? Teklifi hemen kabul ettin mi? 

Sopho: Gurcu TV’si Eurovision 2007’ye katilma hakkini Kasim 2006’da elde etti. Halk nezdinde bir arastirma yaptilar ve ben bu arastirmada birinci oldum. Bu benim icin cok sevindirici bir gelismeydi, cunku hem bir sanatci olarak onemli, hem de benim gibi ulkesini cok seven biri icin buyuk bir adim. Avrupa’li izleyici karsisinda Gurcistan’i temsil etme sansina sahip oldugum icin cok mutluyum. Muzik insanlari birlestiren nadir olgulardan biri. Benim amacim Avruplilar’a muzik yoluyla ulkemi biraz da olsa tanitabilmek. 

Onikipuan: Bize muzik kariyerin hakkinda biraz bilgi verebilir misin? Sarki soylemeye ne zaman basladin? Su ana kadar yayinlanmis albumun var mi?

Sopho: Muzige Batum Muzik Enstitusu’nde piyano calarak basladim. Daha sonar Obua calmayi ogrendim ve sayisiz Gurcu ve Uluslararasi muzik yarismasina katildim. Eurovision benim icin yeni bir olgu ve Helsinki’de sahnede olmak icin sabirsizlaniyorum. Hem kendim hem de ulkem icin cok onemli bir firsat. Bu aralar Londra’da ilk albumumun kaydini tamamliyorum. ‘Visionary Dream’ benim ilk sarkim ve albumumun de isim sarkisi. Albumde toplam sekiz sarki var. Carpici pop hitlerinden, blues’a, samba’dan slow sarkilara kadar genis bir yelpazem var. 

Onikipuan: Eurovision’a katiliminin muzik kariyerine ne tur etkileri olacak?

Sopho: Kesinlikle pozitif etki edecegini dusunuyorum. Alacagim sonuc ne olursa olsun, benim icin unutulmaz bir tecrube olacak. Tum katilimcilar icin Eurovision hem kendi becerilerini yeniden kesfetmek hem de gelistirmek icin buyuk bir firsat.

Onikipuan: Eurovision sahnesi fikri seni heyecanlandiriyor mu? Gurcistan’in ilk temsilcisi olacaksin, bu senin icin ne ifade ediyor?

Sopho: Avrupalilari birlestiren bu derece unlu bir yarismada Gurcistan’in ilk temsilcisi olmak benim icin buyuk onur. Eurovision’a katilim benim icin bir ruyaydi, ve bu sene gerceklesiyor. Muhakkak biraz heyecanli ve stresliyim, buyuk bir sorumluluk var omzumda. Ancak gercekten cok calisiyoruz, ve emegimizin karsiligini alacagimiza inaniyorum.

Onikipuan: Muzik tarzini nasil aciklarsin? Pek cok kisi muzigini Bjork’e benzetiyor, bu konuda ne dusunuyorsun? 

Sopho: Pek cok cesit muzik dinliyorum. Daha cok moduma bagli. Cogu zaman klasik rock ya da 70ler’in soul muzigi tarzim. Bazen de Amerikan ya da geleneksel Gurcu muzigi dinlerim. Buyuk bir Stevie Wonder hayraniyim, ve bir gun onunla duet yapmak istiyorum. “Visionary Dream” modern ve gelenekselin bir karisimi. Amacim Avrupalilar’a Gurcu muzigini ve kulturunu tanitabilmek, bu yuzden de sarkida pek cok yerel motif var.Bjork benzerligine gelince…Ben sahsen cok fazla benzerlik gormuyorum. O da muzikte cok kendine has bir isim, ben de oyle olmaya calisiyorum. Sahnede kendi muzigime ve tarzima sadik kalmaya calisirim, yani kendim olurum. Her zaman samimiyetin odullendirildigini dusunuyorum.  

Onikipuan: Eurovision’u takip eder miydin? Eurovision’da basarinin formulu sence nadir? 

Sopho: Eurovision’u her zaman takip ettim ve Gurcistan’da yayinlanmasini, daha da onemlisi Gurcistan’in katilimini dort gozle bekliyordum. Gecmis Eurovisionlar’i izledigim zaman kendi katilimim icin daha da heyecanlaniyorum. Bu yil Gurcu fanlar bu heyecani birinci elden yasayacaklar, bu unutulmaz bir macera olacak. Eurovision’da basarinin yolu iyi sarki, birinci olma istegi ve Avrupa’ya hitap edecek show’dan geciyor. Ayrica kendi ulkemin destegi de cok onemli, Gurculerin destegine sahip oldugumu bilmek beni gururlandiriyor.

Onikipuan: Sarkinin ilk ismi ‘My Story’ idi. Neden ismi daha sonra ‘Visionary Dream’ oldu?

Sopho: My Story sarkinin demo halinin ismiydi, Visionary Dream ise son versiyonun adi. Sarki uzerinde cok fazla calistim, ve hala da calisiyorum. Tum zamanimi yarismaya ayirmis durumdayim. Bu o kadar dinamik bir surec ki, sarkinin ismine kadar herseyi degistirebiliyorsunuz. Ayrica Visionary Dream’in sarkinin mesajini en iyi anlatan isim oldugunu dusunuyorum.

Onikipuan: Yarismada Ingilizce soylemeye nasil karar verdin?

Sopho: Dil insanlar arasinda en onemli iletisim araci. Yarismada Ingilizce soylemek, cogu insanin anladigi bir dil oldugu icin en mantikli karardi. Mesajimi boylece daha kolay iletebilecegim.

Onikipuan: Yarisma performansinla ilgili calismalar nasil gidiyor? Gurcistan’dan sahnede neler beklemeliyiz?

Sopho: Bu konuda ekip cok ciddi calisiyor, ancak yarismaya kadar bu konuda pek bilgi vermek istemiyorum, surpriz olsun. Gurcu finalinden bambaska bir show izleyeceksiniz, o kadarini soyleyebilirim. Hem modern hem de geleneksel Gurcu unsurlar olacak. Sahnede profesyonel bir dansci ekip ve muhtesem kostumleri olacak. Gurcistan’i Avrupa’ya tanitacak bir koreografimiz var.

Onikipuan: Rakiplerini dinleme firsatin oldu mu?

Sopho: 2007 yarismacilarinin cogunu dinledim ve pek cok yaratici sarki oldugunu soylemeliyim, yarisma gercekten zor gececek.

Onikipuan: Eurovision’u politik bir platform olarak goruyor musun?  

Sopho: Muzik ve politikanin kafa kafaya gidecegine inanmiyorum. Muzik her zaman politikanin onundedir. Karari veren de halk olacak.    

Onikipuan: Turkiye’de sarkini begenen buyuk bir kitle var. Turkiye’nin resmi Eurovision Kulubu OGAE Turkiye oylamasinda ‘Visionary Dream’ yilin en iyi ikinci sarkisi secildi. Turk dinleyicilerine bir mesajin var mi?

Sopho: Desteginiz icin cok tesekkur ederim. OGAE Turkiye’nin Visionary Dream’i cok begendigini ekibim bana iletmisti, ve cok sevindim. Umarim show’umu da cok begeneceksiniz. Helsinki’de sizlerle bulusmak icin sabirsizlaniyorum. Kenan Dogulu ve kipir kipir sarkisi Shake It Up Shekerim’e de en iyi dileklerimi iletiyorum. 

Vaktin icin cok tesekkurler Sopho, Helsinki’de bol sans! 

Roportaj: Umut Certel

Gurcistan – Sopho – Visionary Dream

Avrupa Gurcistan’i Taniyacak’ için 31 yanıt

  1. fatih dedi ki:

    süpersin umut eline koluna heryerine sağlık:) yarışmadaki favorim benim. soruların çok iyi çok guzel olmuş. o da çok güzel cevaplar vermiş. başarılı olman dileğiyle sopho. seni zevkle dinliyorum:)

    Beğen

  2. sing dedi ki:

    nekadar içten bir kız.sanki bizlergibi we eurovision hakkındaki düşünceleri olaya bakışı bizler gibi helal olsun ülkesini çok sewiyor ve buyarışma sayesinde ülkesini en iyi şekilde tanıtmak istiyor olay budur bence yarışmanın gerçek ana fikri yani 🙂 çok merak ediyorum gürcistantan bize oy çıkarmıdiye? kesin bizden iyi bir puan gidecektir.

    Beğen

  3. fatih civelek dedi ki:

    Umut ustam, muhtesem azmin ile bizleri her haber çalismalarinla ihya ediyorsun. Rabbim seni basimizdan eksik etmesin. Ogae Tr’nin eski baskanlarindan olmana ragmen aktif katki ve paylasimlarini eksik etmedigin için rabbim seni basimizdan eksik etmesin 😉

    Sorulara gelince, yerinde ve dogru yerde dogru sinerjiyi yakalamissin. Tekrar tekrar sukranlarimi sunarim.

    sevgiler
    fatixxx

    Beğen

  4. bedia akarsu dedi ki:

    çoğu kez gürcistan da bulundum ve şunu söyleyebilirim ki gürcistan kalitesiyle, yarışma gecesi hırsı ev azmiyle yaptıkları şovlar ilen erovizyun’da adını senelerce söz ettirecektir. çünkü gürcü insanları çok azimli ve hırslı insanlar. tüm gürcü medyası ve basını şarkılarını bağırlarına basmış durumdalar ve gürcü medyası ve basını kalite ve fark olarak türkiyeden muadillerinden kat ve kat üstün. gürcistan için birincilik bu sene kaçınılmaz olabilir.

    bedia.

    Beğen

  5. turkey dedi ki:

    arkadaşlar işte bedia aramızda hoşgeldin bedia hani sen bi zamanlar terk ediodun burayı ama sen neden terk edesin kaşarlanmış eşek gibisin maşallah yani farkın yok kızım senin gitmediğin yer kalmadımı o yerlere de nasıl gittiğin muaamma allahım ağlıyayımmmı güleyimmi bilmiom şu bediaya üf yarabim arım balım pateğim çiçeğim ….. suyum sen bence bu konuşmaları yapıosun bedia baban arıcı olmasın hı nedersin bedia yoksa sen mi duruyosun markette bal satıosun hahahahhhhh güleyim bari hadi banda yaz ne olursun bedia yaaa ne olur banada cevap verrr şimdiş dersin senin gibi seviyesiz birine cevap vermem dersin ama yanılıosun sen beni tanımıosun kızım senin yasın başın kaçta o kadar ülke gezdin hıı yoksa özgür kızmısın fazla özgür olma gezzerken dağlar arasında ….. anladın sen onu tamammı bediş,bedoş,bedia hahahahhh ne kadar güzel oldu bedia gerçekten sen çok komiksin arkadaşım ya senin gibi ajdarın kadın versiyonu yoktur dünyada oda sensin zaten aramaya gerk yok arkadaşlar ajdarı retük yasakladı bediada burda yasaklansın tamam mı bedia ne olur bana cevap yaz ne olur.bu arada gürcistanın şarkısı güzel türkiye hakkındada kötü konuşmamış sorulara çok güzel cevaplar vermiş.

    Beğen

  6. bedia akarsu dedi ki:

    lütfen uslubumuzu koruyalım. ideolojik saçmalamalara yer vermeyelim bu güzide sitede. belki misyonumuz ileri görüşlü olmayabilir ama kendinizi geliştirerek bu açıklığı kapatabilirsiniz.diğer her şeye saygım sonsuz.

    saygılar
    bedia.

    Beğen

  7. erman dedi ki:

    bediaya göre her dinledigi ERUVUZYON(he he he eh) şarkısı birinci olcak kızım ne dengesizsin sen yahuuuu bütün şarkılar 1. olmucak bediacıkk 1 şarkı 1. olcak unuttuysan hatırlatayımmm her şarkıya 1. olur şansı yüksek dio kafayı yicemmmmm

    Beğen

  8. girl dedi ki:

    evt bedia erman haklı beni anlamıyosun ben favorim ispanya dedim sen ya bende attım o zamn gibi bişi diyosun.sana kalsa herkes 1.herkese bayılıyosun.çok naturel herkes .sen önce bi kendini anla.bana söylüyosun kendine bak.bende şöle diyim o zaman ayyyyyyyyyyy bayılıyorum bütün şarkılara ne demek ya attım bende herkes 1.olucak arkadaşlar.hoşuna gidiyo mu?o zaman benim şeylerimi eleştirme bu sayfayıda böle şeylerle doldurmayalım.

    Beğen

  9. Lazistan is Georgian dedi ki:

    Gerçekten çok güzel bir şarkı.Sopo Gürcistanlı bir Laz.Umarım Lazistan’ı,Gürcistan’ı,Gürcü(Acara) ve Laz ezgilerini en iyi şekilde şovlayarak bize sunar.Tüm kontörler sana Lazistan’ın Bayumlu kızı Sopo………

    Beğen

  10. Freedom for Lazistan dedi ki:

    Gerçekten çok güzel bir şarkı.Sopo Gürcistanlı bir Laz.Umarım Lazistan’ı,Gürcistan’ı,Gürcü(Acara) ve Laz ezgilerini en iyi şekilde şovlayarak bize sunar.Tüm kontörler sana Lazistan’ın Bayumlu kızı Sopo………

    Gerçekten çok güzel bir şarkı.Sopo Gürcistanlı bir Laz.Umarım Lazistan’ı,Gürcistan’ı,Gürcü(Acara) ve Laz ezgilerini en iyi şekilde şovlayarak bize sunar.Tüm kontörler sana Lazistan’ın Bayumlu kızı Sopo………

    Gerçekten çok güzel bir şarkı.Sopo Gürcistanlı bir Laz.Umarım Lazistan’ı,Gürcistan’ı,Gürcü(Acara) ve Laz ezgilerini en iyi şekilde şovlayarak bize sunar.Tüm kontörler sana Lazistan’ın Bayumlu kızı Sopo………

    Beğen

  11. KAİNAT dedi ki:

    arkadasım bu lazıstan nerde bız bılmıoz bu lazıstan ı benım bıldıgım TÜRKIYE CUMHURIYETI VAR KARADENIZ KIYISINDA VE GÜRCISTAN VAR AMA LAZISTAN YOK eger TURKIYE ıcınde bır boluculuk faalıyetı yurutuosan senı burda kınıyorum ve bu sıtenın senı TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞSAVCILIGINA ŞİKAYET ETMESİNİ TALEP EDIORUM.

    Beğen

  12. bedia akarsu dedi ki:

    kainata katılıyorum.
    çok ülkeler gezdim, yerler dolaştım lazistan diye bir yer ne gördüm ne de gördüm. ayrıca şöyle bir düşündümde yabancı dillerde de böyle bir kelimeye ilişkin karşılık yok. mesela fransızcada lazistan diye bir şey hiç bilmiyorum ben. uydurmasyon olabilir.

    saygılar
    bedia.

    Beğen

  13. sarı dedi ki:

    ya bırakın arkadaşlar aramızda malesef böyle dengesizlerde var.kürdistan gibi sende kendi ülkene mi harp açıcaksın

    Beğen

  14. sing dedi ki:

    arkadaşlarlütfen sizdem tek ricam biraz sakin olun we, ya şurda kaçgün kaldı allah aşkına işten geldiğimde merakla bu sitelere giriyorum.we inanın bütün hewesim kursağımda kalıyor.resmen site msn,ye dönmüş.ben eurovision la ilgili haberler yorumlar yazmak,okumak,kritikler yapmak kısacası bu heyecanın içinegirmek istiyorum.nehale gelmiş site bu büyükbir haksızlık.bu böyle olmamalı.ya biz türk üz we büyük bir yarış bizi bekliyor bumudur yani paylaşım heyecan.yazık yaw 😦
    madem biriniz msn adresi wersin orda yiyin bir birinizi. şunuda söyliim.eğer beğenmediğiniz bişiler warsa cewap wermeyin bir müddet sonra zaten o kişiler susar. yarışma gününe azkaldı sizlerden daha olumlu we akılcı yorumlar görmek istiyorum.

    Beğen

  15. tamta dedi ki:

    bu ne ya lazistan mazistan şimdi de bu tarz bir provakasyon mu çıktı ne kadar etniksiniz ya bırakın şarkılar etnik olsun, beyniniz değil. sopho müthiş bir ses ister laz ister ne olursa olsun töbe töbe

    Beğen

  16. bedia akarsu dedi ki:

    gerçekten lazistan neresi ben anlamıyorum.
    türkiye de bi yer mi burası yoksa gürcistan da bir yer mi. türkiyede bir yer ise bunun gürcistan ilen ne alakası var anlayamadım.

    Beğen

  17. h2o dedi ki:

    bediacım canım bunlar bölücü şeyler böyle bi yer zaten dünyanın hiçbiryerinde yok ama sen inatla anlayamıyorsun..
    bu örneğide burda duydum doğrusu kürdistanı bilirdimde… 😦

    Beğen

  18. ..... dedi ki:

    bedia madem herşeyi biliyosun o kadarrrrrr kültürlüsün.her yeri gezdin eeee o zaman eurovisionu yanlış yazman ve TÜRKİYE Yİ küçük yazman çok saçma.atıyosun sen. TÜRKİYE büyük yazılır.TÜRK TE .bu kadar başarılı biri bu hataya düşmemeli.yalancılşık tarafından yani.bide kültür.

    Beğen

  19. bedia akarsu dedi ki:

    türkiye’nin bütün harflerinin hepisinin birden büyük yazıldığı nerden görülmüş sayın puantiyellim( fazla noktalım). türkiye’nin sadece baş harfi büyük yazılır ‘Türkiye’ şeklinde.. yoksa hepisi birden gross yazılmaz..

    Beğen

  20. h2o dedi ki:

    bedia türkçeyi yozlaştırmada üstüne yok türkçede gross diye bir kelime yok bunun anlamının buyuk olduğunu bildipğin halde niçin yaznmıyorsun merak ediyorum…
    bişey kanıtlamaya mı çalışıyorsun yani nedir???
    ayrıca çok yer gordum lazistan diye bi yer duymadım demen aslında senin dünyadan ne kadar bi haber olduğunun bir kanıtıdır.

    yorumlarınla heryeri berbat etme nolur…
    benim kimseye yorum yama gibi bir bskım olamaz ama yorumlarını TÜRKÇE ve yapman ve bildiğin konular hakkında yorum yapmanı ÖNERİYORUM..
    lütfen bu ÖNERİ lerimi dikkate al yoksa seninle hiç bi sorunum yok bide euroviison yazmamamnn sebebi acaba yazammaman mı bilmek istiyorum yani doğrusunu bildiğin bişeyin niye ısrarla yanlışını yazıyorsun aklım almıyor..

    ayrıca diğer arkadaşların da belirttiği gibi bu sene sevmeiğin bi ülke var mı merak ediyorum…

    çnkü tümm şarkıcılar ve ülkeler hakknda iyi yorumlar yapıyorsun..
    yani sana göre bu sene 42 ülkede kazanacakmı…
    yani lütfen yorumlarında düzgün olsun..
    v buu sanan soruyorum bu seene sevmediğin şarkıcı veya gruplar hangileri…

    saygılar..

    Beğen

  21. h2o dedi ki:

    gerçekten bedia ne dediğin beni hiç ilgilendirmiyor..bence sizi de ilgilendirmemeli lütfen cevap bile yazmayın şu bedia nickli salak rolüne yatan cin provakatore!!!

    arkadaşlar türkiyeye oylarınızla destek olmak istiyorsanız.
    http://www.soult.com/eurovision/
    http://www.escnation.com

    sitesine oy gonderin ve ülke kısmına türkiyeyi işaretlemeyin aksi takdirde verdiğiniz oylar sayılmaz…

    sağolun şimdiden…bencede artık bedia fln boşverin bunları kendi halinde takılsın zavallı..

    ayrıca gürcistanın şarkısı oldukça güzel finalden çıkacağını umuyorum..

    Beğen

  22. ...................... dedi ki:

    bak demek biliyosun Türkiye nin baş harfinin büyük yazıldıgını o zaman yaz senin gibiler yüzünden Türkçe mahvoluyor.kültürsüz manyak çık gitde kafamız dinlensin.asalak garı

    Beğen

  23. emre dedi ki:

    Arkadaşlar aşk olsun, ve pes diyorum.Gerçekten güzelim siteyi anlamadan bilmeden duygularınıza kurban ediyorsunuz.Lazistan tarihi bir kavramdır.Şimdi kanıtlamalarını yapardım da siteye yazık olmasın diye tartışmayı devam ettirtmiyeceğim.ALLLAH AŞKINA her lafı bir yerlere çekmeyin.Bu yıl umarım Gürcistan kazanır.Gürcistan’ın %20 kadarını Lazlar oluşturuyor, bu nüfustan olan Sopo Xalvaşi’de ülkesini Laz halk çalgıları ile temsil edecek.Biz de bunun sevinci ile dolmuştuk.Ancak siz bizi hemen bölücü ilan ettiniz.AŞK OLSUN.

    Beğen

Fikrinizi Lütfen Bizimle Paylaşın